625 TL cezası var !

Uygulama bu gün başlıyor!

Ekonomi Yayın: 01 Aralık 2019 - Pazar - Güncelleme: 01.12.2019 03:01:16
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Ticari araçlarda Kış lastiği mecburiyeti 1 Aralık itibariyle başlıyor. Konuyla ilgili olarak Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Genel Başkan Yardımcısı Orhan Ağca, kış lastiğinin gerekliliğini anlattı. Ağca, "Kış lastiği taktırmak ticari araçlarda zorunludur. Kış lastiği aracımızın yol tutuş özelliğini en üst seviyeye getirerek can ve mal güvenliğimizi sağlar. Kış lastiği karda, buzda, ıslak zeminde ve gizli buzlanmaya karşı her türlü olumsuz koşulda kullanılacak cinsten bir lastiktir. Sadece karlı havalarda değil 7 derecenin altında kullanılması da gereklidir. Lastik diş aralığımız minimum lastik ölçer aletinde 4 olması ve lastik yaşımızın 5 yılı geçmemesi gerekir. Özellikle ucuz olmasında dolayı çıkma lastik alanlara dikkat edilmelidir." dedi.
 

"Kışlık bakım masrafından kaçınmak güvenli sürüşümüzü engeller, mutlaka kışlık bakımlarımızı yaptırmalıyız" diyen Ağca, sürücülerin kış şartlarında karşılaşabilecekleri zorluklar için bir takım öneriler de bulundu:

"Antifiriz seviyesi çok önemlidir. Kışın soğuk havalarda motor suyunun donmasını engeller. Eğer antifiriz seviyesi yeterli değil ise blok çatlatmaya kadar gidebilir. Yani motorumuzu kullanılmaz hale getirebilir. V Kayışı kontrol etmemizde çok önemli, elektrik üretiminden klimaya güç verilmesine, motordaki harareti almaktan direksiyonun düzgün çalışmasına kadar birçok şeyi etkiler. Aynı zamanda Işıldak, Reflektör, ilk yardım çantası, takviye kabloları, kara saplandığımızda kurtulmak için çekme halatı, buz kazıyacağı, kar fırçası, kürek ve eldiven araçlarımızda bulundurmamız çok faydalı" diye konuştu.

LASTİK DEĞİŞİMİ YAPILAN SERVİSLERDE YOĞUNLUK


Lastik işletmecisi Levent Atmaca, havaların sıcak gitmesinden ötürü yoğunluğun bu sene geç başladığını ifade ederek, "Yoğunluk artarak devam ediyor. Aralık ayına girmemiz ile birlikte daha fazla artacağı kesin. Ortalama 25-30 araçta lastik değişimi yapıyoruz. Ticari araçlarla birlik te şirket araçlarına da kış lastiği zorunluluğu var. Kendisini güvende hmek isteyen binek araç kullanıcıları da zorunlu olmasa da kış lastiği taktırıyorlar. Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 20 civarında arttı" şeklinde konuştu.

"SÜRÜCÜLER KARIN YAĞMASINI BEKLEMEYİN"


Levent Atmaca, "Sürücüler kış lastiği taktırmak için karın yağmasını beklemesinler. Havalar soğuduğu zaman normal lastiklerin donma dereceleri var. Normal lastikler sertleşiyor, kış lastikleri -40 dereceye kadar sertleşmiyor. Bu yüzden soğuk ve özellikle don olan zamanlarda da kış lastiği önemli olduğundan kar yağmasını beklemesinler. Lastikleri daha önceden taktırsınlar" ifadelerini kullandı.

"KIŞ LASTİĞİNİN TARFİK AKIŞINDA DA ÖNEMİ VAR"


Otomobiline kış lastiği taktıran Soner Kandemir, "Malum önümüz kış. Kurallara uyuyoruz. Kendi can güvenliğimiz kadar karşımızaki araç ve yayaları da düşünmek zorundayız. İmkanı olduğu sürece herkes lastiğini değiştirmeli. Çünkü yaz lastiğiyle kışın en ufak bir rampada bile kalınabiliyor ve bu kazaya sebebiyet veriyor. Bu nedenle kış lastiğinin trafikte büyük etkisi oluyor" diye konuştu.

 

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar da kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak ve 1 Nisan 2020'ye kadar devam edecek. Denetimlerde kış lastiği bulunmayan araç sürücülerine 625 TL para cezası kesilecek. Bu miktar 1 Ocak 2020 tarihinde yeniden düzenleme esasları çerçevesinde güncellenecek.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.