Bekçilerin yetkisi arttırılıyor.

Çarşı ve mahalle bekçilerine polislerin sahip olduğu yetkileri getiren kanun teklifi, TBMM İçişleri Komisyonundan geçti

Gündem Yayın: 29 Ocak 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 29.01.2020 23:12:27
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Çarşı ve mahalle bekçilerine kimlik sorabilme yetkisi ile adli görevler verilmesi gibi düzenlemeleri içeren Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildi.

Kabul edilen teklife göre bekçiler artık kimlik sorabilecek, üst arayabilecek, silah ve zor kullanabilecek.

Bekçiler, olay çıktığı zaman zanlıları gözaltına alarak genel kolluk kuvvetine bildirecek. Daha önce polisle beraber çalışan bekçiler düzenleme ile birlik te Jandarma ile de çalışma imkanı geliyor. Suç işlenme anında veya hemen sonrasında zanlılara müdahalede bulunmak, suç mahallindeki kanıtları muhafaza altına almak, delillerin kaybolmasını önlemek, ortadan kaldırılmasını engellemek de bekçilerin görevleri arasında olacak.

GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLERE MÜDAHALE HAKKI

Görev saatleri içinde görevlendirildikleri bölgede devriye hizmeti yürütecek olan Çarşı ve mahalle bekçileri , ‘şüpheli durum veya kişileri’ bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek, ‘kamu düzenini bozacak mahiyetteki’ gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar ‘önleyici tedbirleri’ alacak.

Çarşı ve mahalle bekçileri, görev bölgesi ve çalışma saatleri ile sınırlı olmak kaydıyla kişileri ve araçları, ‘bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek’ amacıyla durdurabilecek.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.