Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

HANGİ BANKA KİMİN

Ekonomi 01.12.2019 - 07:26, Güncelleme: 17.12.2024 - 06:53
 

HANGİ BANKA KİMİN

Türkiye’de faaliyet gösteren mevduat bankalarının hakim ortaklarına ilişkin bilgi şu şekilde
2001 krizinde tabiri caizse Türkiye’de bankacılık sisteminde çürük elmalar ayıklanmıştı. Bununla birlikte uluslararası sermayenin Türkiye algısındaki değişiklik ile Türk bankalarına yabancı yatırımcı talebi oldukça artmıştı. Son 10-15 yıl içerisinde pek çok banka el değiştirdi ya da yerli/yabancı yeni ortaklar edindi. İnsanlar yeni duruma alışamamış olacak ki hala Google’da “hangi banka kimin?” sorusu en çok arananlar arasında. Çalışmak istediği bankanın sahipliK durumu KOBİ’ler için de önem arz ettiğinden hangi banka kimin, hangi bankalar devlete ait soruları bu makalede cevaplanıyor. Pek çok banka çok ortaklı olduğundan doğrudan şu kişi ya da kuruma ait denemeyeceği için bu çalışmada en büyük hisse sahiplerine yer verdik. Konvansiyonel (Faizli) Bankalar Türkiye’de faaliyet gösteren mevduat bankalarının hakim ortaklarına ilişkin bilgi şu şekilde: Mevduat Bankaları Hakim Hissedar AKBANK %51’i Hacı Ömer Sabancı Holding’e ait olan Akbank’ın geri kalan hisseleri borsada işlem görüyor. ALTERNATİFBANK Katar merkezli The Commercial Bank P.C.Q.C ANADOLUBANK Habaş Grubu BURGAN BANK Kuveyt merkezli aynı isimdeki Burgan Bank DENİZBANK Rusya merkezli Sberbank FİBABANKA Fiba Bank’ın %71’lik hissesi Kurucusu Hüsnü ÖZYEĞİN olan Fiba Holding’e ait. FİNANSBANK Qatar National Bank (%50’si Katar Devlet Yatırım Fonuna ait banka) ICBC TURKEY BANK Aynı isimdeki Çin devlet bankası ING BANK Hollanda merkezli ING Group ODEA BANK Lübnan merkezli Bank Audi ŞEKERBANK Şekerbank’ın %35’lik hisse ile büyük hissedarı Şekerbank Personeli Vakfı. T.C. ZİRAAT BANKASI Türkiye Varlık Fonu TURKISH BANK Özyol Holding AŞ TURKLAND BANK Bank Of Bahrain And Kuwait TÜRK EKONOMİ BANKASI TEB Holding (Holding hisse yapısı: %50 BNP Paribas ve %50 Fortis Yatırım Holding A.Ş. ve Çolakoğlu Grubu Ortaklığı) TÜRKİYE GARANTİ BANKASI İspanyol BBVA (BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA) grubu TÜRKİYE HALK BANKASI %51 Türkiye Varlık Fonu ve geri kalan kısım halk açık TÜRKİYE İŞ BANKASI İş Bankası da Şekerbank gibi büyük hissedarı çalışan sandığı (İş Bankası Mensupları Vakfı) olan bir banka. TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI Hisselerin %58’lik büyük kısmı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olmakla birlikte Hazine’ye devri için çalışmalar yapılıyor. YAPI VE KREDİ BANKASI Koç Grubu ve İtalyan Unicredit eşit hisselere sahip. Katılım (Faizsiz) Bankaları 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’ndan önce Özel Finans Kurumu adı altında faaliyet gösteren Katılım Bankalarında ise durum şu şekilde: Katılım Bankaları Hakim Hissedar ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI Bahreyn merkezli AL BARAKA BANKING GROUP B.S.C KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI Kuveyt Finans Kurumu TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI Suudi Arabistan merkezli The National Commercial Bank ZİRAAT KATILIM BANKASI Ziraat Bankası VAKIF KATILIM BANKASI Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bazı vakıflar    
Türkiye’de faaliyet gösteren mevduat bankalarının hakim ortaklarına ilişkin bilgi şu şekilde

2001 krizinde tabiri caizse Türkiye’de bankacılık sisteminde çürük elmalar ayıklanmıştı. Bununla birlikte uluslararası sermayenin Türkiye algısındaki değişiklik ile Türk bankalarına yabancı yatırımcı talebi oldukça artmıştı. Son 10-15 yıl içerisinde pek çok banka el değiştirdi ya da yerli/yabancı yeni ortaklar edindi. İnsanlar yeni duruma alışamamış olacak ki hala Google’da “hangi banka kimin?” sorusu en çok arananlar arasında.

Çalışmak istediği bankanın sahipliK durumu KOBİ’ler için de önem arz ettiğinden hangi banka kimin, hangi bankalar devlete ait soruları bu makalede cevaplanıyor.

Pek çok banka çok ortaklı olduğundan doğrudan şu kişi ya da kuruma ait denemeyeceği için bu çalışmada en büyük hisse sahiplerine yer verdik.

Konvansiyonel (Faizli) Bankalar
Türkiye’de faaliyet gösteren mevduat bankalarının hakim ortaklarına ilişkin bilgi şu şekilde:

Mevduat Bankaları Hakim Hissedar
AKBANK %51’i Hacı Ömer Sabancı Holding’e ait olan Akbank’ın geri kalan hisseleri borsada işlem görüyor.
ALTERNATİFBANK Katar merkezli The Commercial Bank P.C.Q.C
ANADOLUBANK Habaş Grubu
BURGAN BANK Kuveyt merkezli aynı isimdeki Burgan Bank
DENİZBANK Rusya merkezli Sberbank
FİBABANKA Fiba Bank’ın %71’lik hissesi Kurucusu Hüsnü ÖZYEĞİN olan Fiba Holding’e ait.
FİNANSBANK Qatar National Bank (%50’si Katar Devlet Yatırım Fonuna ait banka)
ICBC TURKEY BANK Aynı isimdeki Çin devlet bankası
ING BANK Hollanda merkezli ING Group
ODEA BANK Lübnan merkezli Bank Audi
ŞEKERBANK Şekerbank’ın %35’lik hisse ile büyük hissedarı Şekerbank Personeli Vakfı.
T.C. ZİRAAT BANKASI Türkiye Varlık Fonu
TURKISH BANK Özyol Holding AŞ
TURKLAND BANK Bank Of Bahrain And Kuwait
TÜRK EKONOMİ BANKASI TEB Holding (Holding hisse yapısı: %50 BNP Paribas ve %50 Fortis Yatırım Holding A.Ş. ve Çolakoğlu Grubu Ortaklığı)
TÜRKİYE GARANTİ BANKASI İspanyol BBVA (BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA) grubu
TÜRKİYE HALK BANKASI %51 Türkiye Varlık Fonu ve geri kalan kısım halk açık
TÜRKİYE İŞ BANKASI İş Bankası da Şekerbank gibi büyük hissedarı çalışan sandığı (İş Bankası Mensupları Vakfı) olan bir banka.
TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI Hisselerin %58’lik büyük kısmı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olmakla birlikte Hazine’ye devri için çalışmalar yapılıyor.
YAPI VE KREDİ BANKASI Koç Grubu ve İtalyan Unicredit eşit hisselere sahip.
Katılım (Faizsiz) Bankaları
5411 sayılı Bankacılık Kanunu’ndan önce Özel Finans Kurumu adı altında faaliyet gösteren Katılım Bankalarında ise durum şu şekilde:

Katılım Bankaları Hakim Hissedar
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI Bahreyn merkezli AL BARAKA BANKING GROUP B.S.C
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI Kuveyt Finans Kurumu
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI Suudi Arabistan merkezli The National Commercial Bank
ZİRAAT KATILIM BANKASI Ziraat Bankası
VAKIF KATILIM BANKASI Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bazı vakıflar
 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcemeydan.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.