03 Mayıs 2020 - Pazar

Ernest Hemingway Eşi ve Metresi İle Karantinada.

Yazar - Alper BAŞOĞLU
Okuma Süresi: 7 dk.
Alper BAŞOĞLU

Alper BAŞOĞLU

alper_basoglu54@hotmail.com -
Google News

1921 yılında 9 aylık bir flört döneminin ardından evlenen Hemingway çifti evlendikten kısa bir süre sonra Paris' e yerleşir. Dünyaca ünlü ve çığır açan bir yazar olma yolunda ki yazar bir yandan yazmaya devam ederken diğer taraftan bu yeni statüsünün gerektirdiği yaşam tarzını devam ettirmeye özen gösterir. Bu gereklilikler arasında en önemli yeri şık bir metres işgal eder. Kadının adı Pauline' dir. Ve o günden bugüne yazılan biyografilerden öğrendiğimiz metresin Bayan Hemingway' in tam zıddı bir mizaca sahip olduğudur. Moda editörü olan kadın zengin bir aileden gelir ve yakın zamanda yüklü bir mirasın üzerine konmuştur. Ve eşin aksine dominant bir karakter çizer. Metresin varlığını öğrenen Bayan Hemingway ile yazar arasında sert tartışmalar yaşanır. Yazar meşhur öfkesi ile kadınına yüklenir ve metresin onun zaaflarının bir göstergesi olduğunu iddia eder. Adama göre buna göz yumması halinde ilişkileri bundan sonra daha iyi olacaktır. Eşi durumu kabul eder ancak Hemingway metresinden vazgeçmez. Pauline' inde Hemingway' den vazgeçmeye niyeti yoktur. Durumun ortaya çıkışıyla beraber kadın her yerde çiftin yanında gözükmeye başlar. Ve eş duruma alışmak zorunda kalır.   

 

1926 yazına geldiklerinde çiftin çocukları da üç yaşına gelmiştir. Çocuğun adı Jack' tir.  Ancak aile içinde Bumby adını kullanırlar. O yaz Hemingway eşi ve çocuğu olmaksızın Madrid' te boğa güreşlerine gitme planı yapmıştır. Buna karşılık Bayan Hemingway ve Bumby yazı Fransa Riviera sahilinde Bay ve Bayan Murphy' nin evinde geçirmeyi planlarlar. Murphy' ler Amerika Birleşik Devletlerinden Fransa' ya göç etmiş varlıklı bir ailedir. Ve Akdeniz' i gören evlerinde verdikleri büyük partilerle tanınırlar. Dönem içerisinde etraflarında kayıp kuşaktan Birinci Savaş sonrası gelen nesil için kullanılır sanatçıların olduğu bir sosyete oluşturmuşlardır. O dönemde yaşadıkları ev halen Fransa' da sergilenir.   

 

İşte misafirperver çiftin 1926 yazındaki konukları Bayan Hemingway ve 3 yaşındaki oğlu olur. Ancak Bumby eve gelişlerinden kısa bir süre sonra hastalanır. Ve eve gelen doktor boğmaca teşhisi koyar. Üç çocuğa sahip Bayan Murphy hastalığın kendi çocuklarına bulaşmaması için kadın ve çocuktan başka bir eve çıkmasını rica eder. Bayan Hemingway o yaz tesadüfen Riviera’ da bulunan dünyaca ünlü yazar Fitzgerald ve eşinin yardımları ile bahçe içerisinde ufak bir ev tutar ve Paris' ten çocuğun dadısı getirtilir. Daha sonra yayımlanan mektuplardan öğreniyoruz ki; o dönemde Bay Murphy Madrid' e Hemingway' e bir mektup yazarak durumun kontrol altında olduğunu ve çocuğun beslenmesi ve bakımı için üzerlerine düşeni yaptıklarını söyler. Mektuba Bayan Hemingway' in kendi villalarında çocuk gürültüsü dinlemekten kurtulduğu şeklinde mizahi bir ifade de eklemeyi ihmal etmez. Böylece her şeyin kontrol altında olduğunu düşünen Hemingway endişe duymaz. Bayan Hemingway' de Madrid' e yazdığı mektuplarda her ne kadar Murphy çiftinin hastalık riskinden dolayı yanlarına yaklaşmasa da ihtiyaçları konusunda cömert davrandıklarını yazmaktadır.    Kadının günleri hastalık yalnızlık ve belirsizlikle boğuşarak geçer. Bu ironi yaparak söylüyorum burasını yazarı, çocuğun hastalığından fazla üzmektedir. Bu duruma çözüm arayan yazar çözümü metresini eşinin yanına göndermekte bulur. Böylece çocukluğunda boğmaca geçirdiği için bağışıklığı olan kadın Hemingway ailesinin yükünü alacak ve kadının uğradığı sosyal izolasyonu azaltacaktır. Bu durumun Bayan Hemingway' e htirdiklerini daha sonraları biyografisini yazanlara anlattıklarından öğreniriz. Ruhen berbat bir durumdadır. Fakat bu durumu çaresiz şekilde kabul eder. Madrid' e yazdığı mektupta yazara kinayeli şekilde kendisinin de gelmesi halinde üçünün romantik bir ortama sahip olacağından bahseder. Ancak sonuç olarak metres; Bayan Hemingway çocuğu ve dadısının yanına taşınır. Ve bu gruba kısa süre içerisinde Ernest Hemingway' de katılacaktır.   

 

İki yatak odası bir eş bir metres bulaşıcı bir hastalıktan dolayı karantina üç yaşında ölüm riski olan bir çocuk ve sürekli söylenerek etrafta dolaşan meraklı bir dadı... Bu garip hane halkının yaşadığı ev belki de edebiyat tarihinde ki en klostrofobik mekan olmuştur. Buna karşılık Hemingway sonraları bu durumu yazmak için muhteşem bir ortam olarak betimleyecektir.   

 

Böylesi bir durumda Murphy ve Fitzgerald aileleri çifti diyemiyorum üçlüyü yalnız bırakmaz. Ve moral vermek için ellerinden geleni yaparlar. Örneğin akşamüstleri karantina evine gelirler. Bahçe çitlerinin dışından evdeki üçlüye kadeh kaldırırlar. İki kadın ve adamda verandadan onlara karşılık verir. Bu dönemde içtikleri şarap şişelerini bitmelerinin ardından ters bir şekilde çitlerin sivri tarafına geçirdikleri ve boş çit kalmadığını yazacaktır anılarında yazar.   

 

Karantina işe yarar. Çocuk hastalığı atlatır. Üçlü birkaç hafta içerisinde otele taşınır. Çocuğu ve bakıcısını çocuğun güçlenmesi ve eski sağlığına kavuşması amacı ile bahçeli bir eve taşırlar. Otele taşındıktan sonra yaşadıklarını Bayan Hemingway sanki karantina devam ediyor gibiydi şeklinde anlatır. Üçlü her şeyi beraber yapmaya devam etmektedir. Yatağa girmek dahil. Hemingway yaz sonu tahmin edeceğiniz gibi eşinden ayrılmaz. Metres ise birkaç hafta sonra Paris’ e geri döner.   

 

Yazarımız boğmaca ve karantinayı hasarsız atlatır. Birinci Dünya Savaşında gazeteci olarak çalışmış ve yara almıştır Bu tarihlerden sonra İspanya İç Savaşı ve İkinci Dünya Savaşında aktif olarak cephede yer alacaktır. Ancak anlattığına göre bunların hiç biri Paris' e dönen metresinin döndükten sonra Hemingway' e yazdığı mektuplar kadar acıtmaz canını.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.