CHP DÜZCE MİLLETVEKİLİ TALİH ÖZCAN'DAN YENİ SORU ÖNERGESİ
CHP Düzce Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Talih Özcan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu yazılı soru önergesinde, mahalle yapılan ancak “Kırsal Mahalle” statüsü verilmeyen köylerin durumunu sordu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması için soru önergesi veren Özcan, söz konusu köylerin başvurularının olmasına rağmen neden Kırsal Mahalle yapılmadığını sordu.
TARIM VE HAYVANCILIK ZARAR GÖRECEK
16 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7254 sayılı mahalle yasası, Büyükşehir Belediyelerine bağlı binlerce köye "Kırsal Mahalle" statüsü verilmesini ele alıyor. Özcan, bu yasa ile köylerin doğal yapısının, tarım topraklarının ve köy tüzel kişiliğinin korunduğunu, ayrıca bu statüdeki köylerin vergi, harç, içme ve kullanma suyu indirimleri gibi çeşitli avantajlardan da yararlandığını belirtti. 31 Aralık 2025 tarihinden itibaren bu köyler ve beldeler, söz konusu indirim ve avantajlardan yararlanamayacak ve şehir merkezlerinde yaşayanlarla aynı statüye sahip olacaklar diyen Özcan, bu durum kırsal yapıyı zarara uğratacak, tarım ve hayvancılığı olumsuz etkileyecek ve köylerde yaşayan vatandaşlarımız mağdur olacaklar, açıklamasında bulundu. Sakarya, Balıkesir, Erzurum gibi bazı Büyükşehirlerde söz konusu köy halklarının başvurularının olmasına rağmen kırsal mahalle statüsü verilmediğinin altını çizen Özcan, konunun çözüme kavuşturulması çağrısında bulundu.
RANT PAZARLIKLARI YÜZÜNDEN Mİ KIRSAL STATÜ VERİLMİYOR?
Özcan, Söz konusu durumda olan yaklaşık 500 köyün, mevcut yasaya göre hakkı olan statüleri alması gerekirken, keyfi uygulamalar nedeniyle yıllardır oyalandıklarını belirtti.
Özcan son olarak şunları söyledi:
“Bu köylere ve beldelere, yasaya aykırı şekilde kırsal mahalle statüsü verilmemesinin sebeplerinin başında rant pazarlıkları olduğu duyumları alıyoruz, eğer bu doğruysa, görevi kötüye kullanma suçu işleniyor demektir ve sorumlularına hukuki süreçler başlatılmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler halkın, köylünün, çiftçinin hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz.”
Özcan'ın soruları şu şekilde;
Türkiye genelinde “Kırsal Mahalle” statüsüne geçiş için başvuru yapmış ancak henüz sonuçlanmamış veya reddedilmiş kaç köy ve belde vardır? Bunlar hangi illere bağlıdır ve hangi ilçelerde bulunmaktadır? 30 büyükşehirde binlerce köye kırsal mahalle statüsü verilmişken, kırsal mahalle yapılmayan köy ve beldelerin başvuruları hangi kriterlere göre reddedilmiştir? 21 Kasım 2019’da 3. Tarım Şurası sonuç bildirgesinde, köylere statülerinin yeniden verileceğine dair açıklama yapılmıştır. Söz konusu köy ve beldelere kırsal mahalle statüleri ne zaman verilecektir? Kırsal Mahalle’ye geçiş süreçleriyle ilgili son 5 yılda yapılan başvurularda 7254 sayılı mahalle yasası neden uygulanmamaktadır? Gelen başvuruların yasaya aykırı bir biçimde reddedilmesi görevi kötüye kullanmak değil midir?