Düzce Üniversitesi’nde Toplumsal Cinsiyet Sempozyumu Gerçekleştirildi
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından “Sosyal Bilimlerde Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları Sempozyumları” kapsamında düzenlenen “Tarihsel Süreçte Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” başlıklı etkinlik, İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Ekinci, programın gerçekleşmesine vesile olan tüm akademisyenlere ve öğrencilere teşekkür ederek konuşmasına başladı. Eğitimcilik hayatına başladığı ilk yıllarda, ailesi tarafından okula gitmesine engel konulan bir kız öğrencinin hayatından örnekler sunan Prof. Dr. Duygu Ekinci, yakın dönemde toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalığı arttırmaya yönelik gelişmelerden bahsetti.
Sempozyumun ilk konuşmacısı olan Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Pınarcık, “Uygarlığın Doğuşunda Toplumsal Cinsiyete Dayalı İş Bölümünün Ortaya Çıkışı” başlıklı sunumunda, insan topluluklarında iş bölümünün ortaya çıkmasında toplumsal cinsiyetin önemli etkisi olduğunu vurguladı. Eski tarihsel çağlar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Pınarcık, erkeklerin avcı-toplayıcı rolünden yalnızca avcı rolüne geçmesi ve toplayıcılık görevini kadının yerine getirmesi ile yeni bir döneme geçildiğini, yapılan arkeolojik kazı çalışmaları ve araştırmaların kadınların da avcılık yaptığını gösterdiğini anlattı. Özellikle neolitik çağdaki kadınların orantısız iş gücü ile karşı karşıya kaldığını ve bilim insanlarının yapılan çalışmalar ile incelenen kadın kemiklerinde, eski çağlarda yaşayan kadınların günümüzdeki atletik kadın vücutlarından çok daha fazla ağır işler yaptığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dair farkındalığın giderek artmasına değinen programın ikinci konuşmacısı Doç. Dr. Emel Coşkun, bu eşitsizliğin çeşitli toplumsal sorunlara yol açtığını belirterek düzenlenen bu sempozyumun bu konudaki farkındalığı arttırmayı amaçladığını ifade etti. “Feminist Hareketin Tarihsel ve Kavramsal Kökenleri” başlıklı sunumunda, feminizmin ortaya çıkışı, birinci dalga feminizm ve farklı feminizm türleri hakkında bilgiler paylaştı.
Programın diğer konuşmacısı Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sibel Küçükkülahlı, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinden Cumhuriyete kadar olan süreçteki kadın hareketleri, kurulan kadın cemiyetleri, kadınların çıkardığı gazete ve dergiler ile Atatürk İlke ve İnkılaplarının kadınlara getirdiği haklar hakkında önemli bilgiler verdi.
Programın son konuşmacısı olan Düzce Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Beyza Apçin, toplumsal cinsiyet kavramının özellikle üniversitelerde ve akademilerde neden önemli olduğunu açıkladı. Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) gibi ulusal ve uluslararası alanda yayınlanan önemli belgeler ile Yükseköğretim Kurumu’nun düzenlediği “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı” hakkında bilgiler sundu. “Kadın Dostu Kampüsler” başlıklı konuşmasında kadın dostu kampüslerin üniversitelerde nasıl oluşturulabileceğinden ve sağladığı faydalardan bahseden Beyza Apçin, Düzce Üniversitesi’nde “Kadın Dostu Kampüs” kurmak adına katılımcılarla interaktif bir şekilde fikir alışverişinde bulundu.
Soru cevap kısmıyla devam eden program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.