İLK DEFA DÜZCE’DE YAPILACAK !
Tematik turizmin öncülerinden olan Api Turizm ilk konuklarını Düzce’de ağırlayacak.
İnsanların deniz-kum-güneş üçlemesine olan bakış açısının değişmesi ile ortaya çıkan tematik turlar yeni rotalar oluşturuyor.
Turizm politikaları doğrultusunda ortaya çıkan sürdürülebilir turizm kavramı, beraberinde eko turizm, alternatif turizm, özel ilgi turizmi, yeşil turizm, doğa ve kültür turizmi, kırsal turizm gibi turizm türlerinin ortaya çıkmasını sağladı. Bu bağlamda 2016 yılı itibariyle arı yetiştiriciliğinde dünyada ilk 4 ülke arasında yer alan Türkiye’de api turizmin uygulanabilirliği fikrini ortaya çıkardı.
Apiturizmin arıcılığın tüm bileşenlerini bir araya getiren, kural ve uygulama modüllerinin ortaya konulmasında öncülük eden, Türkiye’nin apiturizm rotalarının belirlenmesi ve uygulanır hale getirilmesinde çaba sarf eden “apiTURroute” danışmanlığında pilot uygulama “Şile-Sakarya-Düzce rotası”nın önemli bir ayağı olan Düzce ile başlıyor.
Düzce şelaleleri, ormanları, mağaraları ve hem güzel hem sağlıklı arılıklarıyla, değerli bir arıcılık araştırma merkezi olan DAGEM’iyle önemli bir apiturizm destinasyonu olmanın avantajını yaşıyor.
18 ve 19 mayıs tarihlerinde iki gün boyunca Düzce’de hem arıcılık faaliyetleri ilgili çalışmalar hem de tarihi ve doğal güzellikleri ziyaret edilecek. İstanbul ve Ankara illerinden gelecek olan gezginlerin programında Güzeldere şelalesi, Sarıkaya mağarası, Prusias ad hypium antik kenti de yer alacak.
Etkinliğin öncüsü ApiTURroute’ nedir ?
Tüm apiturizm patnerlerinin buluștuğu bir “köy meydanı” olma hedefiyle yola çıkan ApiTURroute, ticari ilişkilere girenlerin, kültürel alışverişe girenlerin, bilgi alışverişine girenlerin, apiturizm katılımcılarının bir araya geldiği bir platformdur.
Regülatörlük misyonu ile Apiturizmin sağlıklı ve verimli bir tabanda gelişmesi için çaba sarfedecek ve sac ayağı olan arıcılık dünyası, doğa ve kültür turizmi yapan tur firmaları ve apiturizm hedef kitlesinin iletișimini ve senkronunu sağlıyor.
Kendi içlerindeki coğrafi ve kültürel birliklerini baz alarak Türkiye'de 8 ana apiturizm rotası belirledi. Her rotanın ballı bitkiler birliği ve kendine özgü balının olması temel veri olarak ele aldı.
apiTURroute her bir rotadaki arı evi, arı dünyası, arı müzesi, araştırma merkezi, bal evi, doğada arılık gibi hazır yapılarını apiturizme kazandırmak için yapılacak revizyonlar ve bu yapıların olmadığı yerlerde de bölgeye uygun projeleri kamu kurulușlarına, arı yetiştiricileri birliklerine ve arıcılara önerdi. Diğer yandan da apiturizmin sağlıklı ve verimli yürütülmesi için apiturizm destinasyonlarının HARÜM aracılığıyla Eylül 2024 itibarıyla sertifikalandırılması yoluna gidecek. Rotalar üzerinde talep eden kurum ve kuruluşlara apiturizm seminerleri vermeye başladı. apiTURroute, "arı dünyası" temasıyla 1 Eylül 2024 son başvuru tarihli bir fotoğraf yarışması da düzenledi.