Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Edebiyatının Çınarları DÜ'de

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Edebiyatının Çınarları” adlı panel, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda, gerçekleştirildi.

Programa, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Düzce Belediyesi Başkan Yardımcısı Oya Kocaman, 24. ve 25. Dönem Sakarya Milletvekili/Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İsen, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Ekinci, Düzce İl Müftüsü Osman Aydın ile davetli konuşmacılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar; Prof. Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. Gönül Tekin ve Prof. Dr. Günay Kut’a katılımları için teşekkür ederek kendilerini Türk edebiyatının çınarları olarak nitelendirdi.

Programda konuşan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, üç değerli konuğu ağırladıklarını ifade ederek edebiyatı, hissetmeyi en iyi yöneten kavram şeklinde tanımladı. Türk edebiyatının kadim bir kültürü olduğunu vurgulayan Rektör Sözbir, panelin hayırlı olmasını temenni etti.

Açılış konuşmalarının sonrasında programın panel bölümüne geçildi. Panelin moderatörlüğünü üstlenen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç; müstesna bir gün yaşadıklarını belirterek, üç büyük bilim insanının yazdıkları bilimsel makale ve kitaplarla Türk edebiyatına büyük katkı sunduklarına işaret etti.

Programın ilk konuşmacısı 24. ve 25. Dönem Sakarya Milletvekili/Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İsen “Cumhuriyet Devri Edebi Birikimi” başlıklı konuşmasında, Türk edebiyatının dünya edebiyatındaki yeriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkçe’nin edebi bir dil olarak teşekkülünden söz eden Prof. Dr. Mustafa İsen, Türkçe’nin tarihi derinlik ve coğrafi genişlik bakımından dikkate değer bir dil olduğunun altını çizdi.

Programın diğer konuşmacısı Harvard Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Tekin “Cumhuriyet’i Meydana Getiren Deha, İrade ve Fedakarlık” başlıklı sunumunda, Cumhuriyet’i kurabilmek ve tam bağımsız bir ülke olabilmek için Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde milletimizin göstermiş olduğu fedakarlıklardan bahsetti. İstiklal Savaşı anılarından da söz eden Prof. Dr. Gönül Tekin, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı dönemle ilgili bilgiler paylaştı.

Panelin son konuşmacısı olan Boğaziçi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Kut ise “Öğretmenler! Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır” başlıklı sunumunda, yaşam hikayesini ve eğitim hayatını edebi ve etkileyici bir dille anlattı. Cumhuriyet’in kadınlara kazandırdığı haklardan örnekler veren Prof. Dr. Günay Kut, kendilerini yetiştiren Cumhuriyet öğretmenlerinin özelliklerini detaylı olarak anlattı.

Programın sonunda Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından davetli konuşmacılara hediyeleri ve belgeleri takdim edildi.