112 AMBULANSLARI BİR YILDA 40.308 VAKAYA ULAŞTI
Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri; herhangi bir kaza, aniden ortaya çıkan bir hastalık ya da afet gibi durumlarda sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan hasta/yaralılara yönelik olarak yapılan ilk tıbbi değerlendirme, müdahale ve ihtiyaç halinde sağlık kuruluşlarına nakil hizmetlerini kapsayan bir süreçtir. Bu süreçte olay yerine ilk ulaşan olay yeri karışıklığını ilk göğüsleyen ekip genellikle ambulans servisi ekipleri oluyor.
Ülkemizde ilk açılan ambulans servisi istasyonlarından Düzce'de ilk açılan ambulans servisi istasyonumuz 90’lı yıllarda faaliyete giren Kaynaşlı acil sağlık hizmetler istasyonu oldu. 1999 depremlerinden sonra ambulans servisi istasyonu sayısı 3’e 2004 te 5’e çıktı ve istasyon sayısı hızla artmaya devam ediyor.
2024 yılında 22 istasyon ve Acil Çağrı Merkezi içerisinde bulunan 1 komuta kontrol merkezine ulaşıldı. Ayrıca 36’ ı tam donanımlı kara ambulansı (14 yedek ambulans), 2’si kar paletli, 1’i çoklu nakilde kullanılan dört sedyeli ambulans, 1’i yoğun bakım ve obez ambulansı olmak üzere toplam 40 adet acil yardım ambulansı ile vatandalara hizmet veriyor.
Ayrıca Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetlerine bağlı hizmet veren 3 UMKE aracı ve 1 UMKE Acil Müdahale aracı ile büyük ve güçlü bir sağlık ordusu haline geldi.
Düzce'de 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu (ASHİ) başına düşen ortalama nüfus 18.415 kişidir. 2023 yılında 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları tarafından yıllık istasyon başına 1.358 ortalama ile 40.308 vakaya müdahale edildi ve toplam vakaların yüzde 92,8’ine ilk 10 dakika içerisinde ulaşıldı.
Düzce Ambulans servisi Başhekimliğine bağlı çalışan sağlık personelleri ilimizin yanı sıra bölgemizde ve ülkenin ihtiyaç duyduğu noktalarda ve bakanlığın öncülüğünde kesintisiz sağlık hizmeti veriyor. Bu bağlamada 6 Şubat 2023 tarihinde 11 ili etkileyen asrın felaketinde erken reaksiyon göstererek tıbbı müdahale ve kurtarma çalışmalarına katılmak amacıyla bölgeye gitmek için gönüllü olmuştu. İl Sağlık müdürlüğü tarafından bölgeye 1’i çoklu hasta nakil ambulansı olmak üzere 15 ambulans görevlendirildi.
Tamamı hekim ve sağlık personellerinden oluşan UMKE ekiplerimiz 2 UMKE müdahale aracı ve 1 UMKE acil müdahale aracı ile bölgede enkaz alanlarına yakın tıbbi uç nokta oluşturarak yaralı kurtulan vatandaşlarımızın ilk müdahalelerini yaparak nakillerini sağladı. Enkaz altı medikal kurtarma, sahra hastanesi ve lojistik destek alanlarında bölgede tüm güçleri ile faaliyet gösterdi. Personeller bölgede devam eden artçı depremlere ve her türlü olumsuz şartlara rağmen yılmadan yorulmadan görevlerini başarıyla yerine getirdi.
Ambulans Servisi eğitim birimince yıl boyunca verilen hizmet içi eğitimlerle yeni atanan ve aktif çalışmakta olan personellerin bilgi ve becerileri güncel tutulmakta, sunduğumuz sağlık hizmet kalitesi üst seviyelere çıkarıldı. Eğitim birimince acil, afet ve olağan dışı durumlar da beraber çalışılan hizmet ortaklarından 13 farklı kurum ve kuruluşlara sertifikalı ilk yardım eğitimi verildi.
Bir yılı daha geride bırakırken bu yılda elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanarak Düzce'nin sağlık yatırımlarına öncelikli ihtiyaçlar dahilinde devam ediyor.
2024 yılı içerisinde inşaatı devam eden iki yeni istasyon ve proje aşamasında olan 5 istasyon ile il içindeki istasyon ağını daha etkili hale getirerek vaka ulaşım sürelerini daha da aşağı çekmeyi, filoya katılacak yeni Ambulanslarla da Düzceli'lere kaliteli ve etkin bir Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmeti sunmayı hedefliyor.
Düzce İl Sağlık Müdürlüğü olarak, sağlık alanındaki gücünü 2024 yılında da Düzce'ye ve bölgeye daha kaliteli ve nitelikli sağlık hizmetini vermek için 7/24 çalışıyor.