14 Mayıs Eczacılık Günü Programı Gerçekleştirildi
Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen “14 Mayıs Eczacılık Günü” adlı program, Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programa; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı, İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği (İBGAİD) Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. H. Yasemin Balaban, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar ile Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, eczacılık mesleğinin gelişimine değinerek Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi hakkında genel bilgiler verdi. Çalışkan, “Eczacılık mesleği, insanın sağlık ve refahını yüceltmeyi amaç edinen, farklı alanlarda hizmet faaliyetleri bulunan kadim bir meslektir” dedi. “Eczacı varsa güven var, eczacı varsa hayat var.” sözleriyle eczacılık mesleğinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, bilimsel eczacılığın 185. yılı olan 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutladı.
Konferans, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’in açılış konuşmasıyla devam etti. Programın; eczacılık alanındaki güncel konuları ele alarak, yeni fikirler paylaşarak katılımcılara önemli bir bilgi birikimi sunacağını belirten Rektör Sözbir, eczacılığın tarihinin çok köklü ve güçlü olduğunu söyledi. Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin de ileri teknolojiyle bu alana katkı sağlamayı önemsediğini belirterek sözlerini sonlandırdı.
Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Günden ise konuşmasında 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutlayarak “Hastalık durumlarında ilk geldiğimiz yerler sizlersiniz. Yolunuz hep açık olsun.” dileklerinde bulundu.
Konferansta konuşmacı olarak yer alan İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği (İBGAİD) Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, akılcı ilaç kullanımı konusunu ele aldı. Akılcı ilacı, antibiyotik kullanımı çerçevesinde ele alan Balık, uygun olmayan ilaç kullanım şekilleri üzerinde durdu. Özellikle çoklu ilaç kullanımında dikkat edilmesi gerekilen ilaçların etkileşimi konusunda eczacılara oldukça büyük bir sorumluluk düştüğünü ifade eden Prof. Dr. İsmail Balık, eczacıların yalnızca İlacın nasıl kullanıldığı bilgisini vermek sorumluluğu olmadığını, hasta açısından önemli bir emniyet güvencesi olduğunu söyledi.
“Hastaların Tedavi Planında Doktor-Eczacı İlişkisi” konulu bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. H. Yasemin Balaban; eczacılığın kökenleri ve Tıp ile kesişimi, günümüzde sağlık ve eczacılığın tanımı, eczacı ve doktor ilişkisi, ileştirme (şifa) sanatının temel felsefesi ve günümüzde eczacı konularından bahsetti. Balaban konuşmasında eczacıların sağlık ordusunun önemli bir parçası olduğunu belirterek “İki mesleğin kökeni ortaktır, sınırlarını çizmek zordur. Doktor-Eczacı birer takımdır, iş birliği içinde yeni çıkan sorunlar karşısında ortak akılla daha iyi çözümler çıkabilir.” dedi.
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar “Gelenekselden Moderne: Osmanlı’da İlaç Yapıp Satan Esnaf ve Eczacılık” konusunda bilgiler verdi. Yaşayanlar, konuşmasında eczanelerin tarihçesine değindi.
Programın ikinci oturumunda Düzce’de faaliyet gösteren eczacılardan; Yalçın Bakır, Bahadır Benlioğlu, Rümeysa Sözen, Büşra Gösterişli, Zeynep Oraloğlu “Gıda Takviyelerinin Kullanımı ve Satışında Eczacının Rolü” hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Teşekkür belgelerinin takdiminin ardından program, Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin müzik dinletisi ve gerçekleştirdikleri bilgi yarışmasıyla sona erdi.