YÖK Başkanı Düzce Üniversitesi’ndeki Dünya Arı Günü Programına Katıldı
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) tarafından Dünya Arı Günü Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “20 Mayıs Dünya Arı Günü Seremonisi” programına katıldı.
Yığılca’daki DAGEM merkezinde gerçekleştirilen programa; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Yığılca Kaymakamı Hüseyin Demirkol, Yığılca Belediye Başkanı Selami Savaş, protokol üyeleri, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) temsilcileri, davetli konuklar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Program öncesinde, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ve protokol üyeleri; Dünya Arı Günü karma etkinlikleri kapsamında düzenlenen; Arıcılık Programı Öğrencisi Resim Sergisi, Dünya Arı Günü Resim Sergisi, Bal Mumu Atölye Çalışması, Ebru Sanatı Atölye Çalışması ve çocuklar için serbest etkinlik programlarını ziyaret etti. Daha sonra programa geçildi.
“Kovanda Arı Yığılca’da Hayat Var”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde “Kovanda Arı Yığılca’da Hayat Var” Projesi’nin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Yığılca arısının Düzce için bir değer olduğunu söyleyen Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, kırsal kalkınma odaklı projeleri tek başına değil paydaşlarla birlikte hayata geçirdiklerini dile getirdi. Bu kapsamda; Düzce Üniversitesi yürütücülüğünde, Yığılca Kaymakamlığı, Yığılca Belediyesi, Düzce İl Özel İdaresi, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Yığılca Ziraat Odası ve Yığılca Balköy Kooperatifi ortaklığında, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteği ile "Kovanda Arı Yığılca’da Hayat Var” Projesi ile dezavantajlı gruplara (genç, işsiz ve kadın) arıcılık eğitimleri verildiğini belirten Kekeçoğlu, projede dolum tesisi kurulacağı bilgini paylaştı.
Proje ile üreticilerin profesyonel üretim ve markalı satış hedefiyle katma değer oluşturacağının altını çizen Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, emeği geçenlere teşekkür etti.
Programda konuşan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Dünya Arı Günü gibi anlamlı bir günde bir araya geldiklerini ifade ederek projenin, eğitimden ekipman desteğine kadar önemine dikkat çekti. “Arı varsa hayat var. Proje ile arıcılar hem eğitim alıyorlar, hem uygulamalarla işin tekniğini öğreniyorlar. Ekipman desteği ile de profesyonel arıcılık yapma noktasına geliyorlar. Projeye destek veren tüm paydaşlara teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“Dünya Arı Günü’nde Proje Lansmanı Çok Önemli”
Düzce Valisi Selçuk Aslan ise konuşmasında Yığılca’nın arıcılıkta göz bebeği olduğunu, özgün doğası ve arı üretimiyle akıllara geldiğini dillendirdi. Yığılca arısının da Tarım Bakanlığı tarafından korunmaya çalışılan bir gen türü olduğuna işaret eden Selçuk Aslan, Dünya Arı Günü’nde, "Kovanda Arı Yığılca’da Hayat Var” Projesi’nin lansmanın da ayrıca önemli olduğunu vurguladı. Bu coğrafyanın arıcılık için çok uygun olduğunu ifade eden Selçuk Aslan, Düzce Valiliği olarak bu alanda samimi emeklerinin olduğunun ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizerek 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nü kutladı.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Dünya Arı Günü etkinlikleri münasebetiyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı. Yükseköğretimin çok boyutlu, dinamik ve yenilikçi bir alan olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erol Özvar, “Yükseköğretim Kurulu olarak biz de yükseköğretimin bu çok katmanlı yapısını dikkate alarak üniversitelerimizi rekabetçi, yenilikçi, ekonomik ve sosyal gelişmeyi destekleyen kurumlar haline getirmek için büyük gayret gösteriyoruz. Günümüzde yükseköğretim aynı anda bazı fırsatlar ve tehditlerle karşı karşıyadır. Başta dijitalleşme ve yapay zekâ gibi alanların önemi artmış ve teknoloji odaklı bir anlayış yükseköğretimde etkili hale gelmiştir. Yükseköğretim Kurulu olarak bizler de bu alanlardaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve önemli adımlar atıyoruz. Kısa süre önce kamuoyuyla paylaştığımız üzere üniversitelerimizde yapay zekâ ve dijital teknolojiler alanında eğitim verecek 21’i lisans ve 50’si ön lisans olmak üzere toplam 71 yeni programın açılması kararını aldık. Bu şekilde ülkemizin yeni teknolojiler alanında ihtiyaç duyduğu beşerî sermaye karşılanacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Üniversitelerin Birbirleriyle Aynı ve Tek Tip Yapılara Sahip Olmasını İstemiyoruz”
Üniversitelerin birbirleriyle aynı ve tek tip yapılara sahip olmasını istemediklerine işaret eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Bu anlayışın bir yansıması olarak, Türk yükseköğretiminde misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma konularında son yıllarda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu yönde atılan adımlardan biri olarak, 2016 yılında Yükseköğretim Kurulu tarafından Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı hayata geçirilmiştir. Bu program sayesinde, 25 devlet üniversitesinin genel ve geleneksel (eğitim ve araştırma) çalışmaları dışında, bulundukları bölgelerin dinamiklerini esas alarak projeler hazırlamaları ve bölgesel kalkınma odaklı misyonlar edinmeleri sağlanmıştır. Düzce Üniversitemize de bulunduğu coğrafya ve bölgesel dinamikler göz önünde bulundurularak “Sağlık ve Çevre” alanlarında ihtisaslaşma misyonu yüklenmiştir. Üzerinde hassasiyetle durduğumuz bu alanlar başta Düzce ve çevresi olmak üzere bütün ülkemize mühim katkılar sunma kapasitesine sahiptir.” şeklinde konuştu.
“Düzce Üniversitesi’ni Arıcılığı Desteklemek ve Geliştirmek Amaçlı Projesi Nedeniyle Tebrik Ederim”
“Dünya Arı Günü” münasebetiyle Yığılca’da bulunduklarını dile getiren Prof. Dr. Erol Özvar, “Düzce Üniversitemizi arıcılığı desteklemek ve geliştirmek için hayata geçirdiği proje nedeniyle tebrik ederim. Kamudan ve dışarıdan kurumların dahil olduğu bu projeyle bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına ve önemli bir değerimiz olan Yığılca bal arısı ekotipinin tanıtılmasına yönelik dikkate değer adımlar atılmıştır. Geliştirilen projenin bir diğer boyutunu gençler, kadınlar ve işsizler gibi dezavantajlı grupların desteklenmesi oluşturmaktadır. Bu gruplara mensup bölge insanının istihdama dahil edilmesi ülkemiz açısından sevindiricidir.” dedi.
Proje törenine katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Prof. Dr. Erol Özvar, “Bu ilçede Üniversitemizin gerçekleştirmiş olduğu önemli bir proje var. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle ilçemizde yürütülmekte olan önemli bir projenin sonuçlarını birlikte değerlendiriyoruz. Bu projeye göre Üniversitemiz, bölge insanına ve bölge dışındaki insanlarımıza arıcılığı ve balla uğraşmayı öğreten, bunu bilimsel yöntemlerle nasıl yapılabileceğini gösteren bir proje geliştirdiler. Valiliğimiz, ilçe Kaymakamlığımız ve Belediye Başkanlığımızın da katkıları ile Bakanlığımızın da emekleriyle bu proje bir sona yaklaştı. Bugün 50 civarında öğrencimize kıyafet giydirdik. Bu vesileyle aslında bu proje Üniversitemizin istihdama karşı olan ilgisini ve duyarlılığını göstermesi açısından da çok önemli.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Protokol konuşmalarının sonrasında “Kovanda Arı Yığılca’da Hayat Var” Projesi kapsamında verilen eğitimlerde başarılı olan arıcılar için maske giydirme töreni gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ve protokol üyeleri tarafından arıcılara arıcılık maskeleri törenle giydirildi ve ekipman desteği sağlandı.
Dünya Arı Günü pasta kesimiyle devam eden program, DAGEM arılığı ile hizmet binasının ziyaret edilmesinin ardından sona erdi.