TALİH ÖZCAN, “AKSU KÖYÜ’NDE ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR!”

 CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan, geçtiğimiz yıl Kasım ayında merkez üssü Düzce Gölyaka’da meydana gelen 5,9’luk depremde, Gölyaka’daki Aksu Köyü’nde hasar gördüğü için yıkım kararı çıkarılan evlerin yerine yapılan konutlarla ilgili çarpıcı iddiaları meclis gündemine taşıdı.

ÖZCAN: AKSU KÖYÜ’NDE ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR!

   Talih Özcan konuyla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 22 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından yapılan incelemeler sonucunda, Gölyaka İlçesi Aksu Köyü'nde yaşayan 7 ev depremde hasar gördü ve yıkıldı. Sonrasında ise devlet tarafından hak sahiplerine kırsal ev yapımına başlandı. Ancak bu evlerden sadece 3'ünün inşaatları devam ederken depremin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen, diğer 4 hak sahibinin evlerinin inşaatına başlanmadığı tespit edildi. Gerekçe olarak da faya yakınlık veya uzaklık konusunun bahane edildiği belirtildi” ifadelerini kullandı.

Özcan, “Burada bir çifte standart uygulanıyor” dedi ve yedi konuttan üçünün inşaatı bitme aşamasına gelmişken, diğer 4 konutun yapılmamasının nedenlerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sorarak, “Vatandaşlarımızın mağduriyetleri eşit ve adil bir şekilde giderilmelidir”şeklinde konuştu.

“FAY HATTI YAKININDAKİ EVLERE ZEMİN ÇALIŞMALARI YAPILMAMIŞ”

  Özcan, “Yıkılan üç vatandaşın evlerinin inşaatları neredeyse tamamlanmışken, Düzce İl Özel İdaresi, evlerin imar durumuyla ilgili olumlu görüş bildirmesine rağmen diğer dört hak sahibinin evlerinin inşaatına henüz başlanmamış olması soru işaretleri yaratmıştır” ifadelerini kullandı.

   Hak sahiplerinin müracaatlarına rağmen resmi kurumlardan konuya ilişkin henüz yanıt alamadıklarını ifade eden Özcan, şunları söyledi;

   “Yapılan araştırmalar sonucunda anlıyoruz ki, Aksu Köyü'nde devam eden 3 kırsal ev inşaatına, faya yakınlık veya uzaklık konusunda bir çalışma yapılmadan başlanmış, hatta zemin etüdü ile jeoloji çalışmaları dahi yapılmamış. Eğer yapıldıysa ilgili vatandaşlarımıza resmi kurumlarımızdan bir açıklama yapılması gerekir. Ancak eğer söz konusu iddialar doğruysa bunun sorumluları görevini kötüye kullanmışlardır ve suç işlemişlerdir. Derhal bu iddiaların şeffaf bir şekilde açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Böyle bir depremde, 7 konutta dahi bu yapılıyorsa eğer, Kahramanmaraş’ta, Hatay’da neler yapılır düşünmek bile istemiyorum.”

   Özcan’ın yönelttiği sorular:

   1-Düzce Gölyaka’daki Aksu Köyü’nde evleri yıkılan 3 hak sahibinin evlerinin yapımına başlanmasına rağmen, diğer 4 hak sahibinin 11 ay geçmesine rağmen evlerinin yapımına neden başlanmamıştır?

   2-Yapımına başlanan söz konusu 3 kırsal evin yapımına başlanmadan önce zemin etüdü, Kuzey Anadolu Fayına uzaklık-yakınlık incelemesi ve diğer jeololik incelemelerin yapılmadığı doğru mudur? Eğer bu çalışmalar yapılmadan inşaatlarına başlandıysa, bunun sorumlusu kim ya da kimlerdir?

   3-Yapımına başlanmayan diğer 4 ev inşaatının yapımlarına başlanacak mıdır? Başlanacaksa ne zaman başlanacaktır?

   4-Söz konusu Aksu Köyü’nde bulunan pek çok ev ve cami gibi yapılar fay hattının üzerinde olmasına rağmen depremde az hasarlı olarak raporlanıp yıkım kararı verilmemiştir. Bu örnekler mevcutken, evleri yıkılan 4 hak sahibinin evlerinin yapımı hangi kriterlere göre geciktirilmektedir?