TALİH ÖZCAN'DAN YENİ SORU ÖNERGESİ
MALİ MÜŞAVİRLER MECLİS GÜNDEMİNDE
CHP Düzce Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Talih Özcan, Mali Müşavirlerin mesleklerini icra ederken yaşadığı zorlukları Meclis gündemine taşıyarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
130 BİN MALİ MÜŞAVİR NEFES ALMAK İSTİYOR!
Özcan, Ülkemizin vergi sistemlerinin temel taşlarından biri olan Mali Müşavirlerin, çok önemli bir rol üstlendiğini, ancak yaşadıkları sorunların giderek arttığını belirtti. Özcan şöyle devam etti: Maliye Bakanlığının tüm vergi tahsilatının %86’sını beyan haline getiren Mali Müşavirler, bütçenin oluşmasında da kritik bir rol üstlenmektedirler. 130 bin Mali Müşavir, çalışanlarıyla ve aileleriyle birlikte yaklaşık 1 milyonluk meslek gurubu, tatillerde dahi gece gündüz çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Nisan ayı gibi yoğun bir dönemde, 61 tür beyan vermek zorunda kalan Mali Müşavirler, iş yükleri nedeniyle adeta nefes alamıyorlar.
ÖZCAN: ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZENLENMELİ, MALİ TATİL UYGULANMALI
Özellikle enflasyon muhasebesinin üç aylık dönemlerde yapılması, zaten çok sıkışık olan Mali Müşavirlerin işlerini icra etmelerini daha da zorlaştırdığını belirten Özcan, ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığının GİB sistemine de değindi: “Gelir İdaresi Başkanlığının beyan sistemlerinin (GİB) çalışmaması durumunda Mali Müşavirlerin elleri kolları bağlanmakta ve işlerini yürütmekte zorlanmaktadırlar. Bu meslek grubunun çalışma takvimlerinin gözden geçirilmesi, enflasyon muhasebesinin yıllık yapılması ve mali tatilin eksiksiz uygulanması gerekiyor.”
Özcan’ın yönelttiği sorular şu şekilde:
1. Mali Müşavirlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, resmî tatiller, bayramlar gibi özel günlerde aileleriyle zaman geçirebilmeleri için çalışma saatleriyle mali tatilin hayata geçirilmesiyle ilgili yürüttüğünüz çalışmalar var mıdır? Bu çalışmalar nelerdir?
2. GİB sisteminde beyan alma konusunda yaşanan altyapı sorunlarına yönelik hangi çalışmalar yapılmaktadır? Söz konusu sistemdeki kronik sorunlar ne zaman son bulacaktır?
3. Enflasyon muhasebesinin üç aylık değil, yıllık olarak yapılması için yürüttüğünüz çalışmalar var mıdır? Var ise bunlar nelerdir ve ne zaman yürürlüğe girecektir?