Düzce Valiliği’nin Yasağa İlişkin Basın Duyurusuna İşçilerden Cevap
Direnişte ki Aluform Pekintaş İşçileri hakkında Düzce Valiliği tarafından yasaklama kararına işçiler de karşı basın açıklamasında bulundular.
Aluform Pekintaş işçilerinin sendikal faaliyette bulunmaları nedeniyle başlattıkları hak mücadelesi 410. gününde valilik kararıyla yasaklanmıştı.
Düzce Valiliği aldığı kararla yaşanan süreçte işçilerin direnişi sürecinde iş veren ve temsilcileri ile yaşanan bazı olayların karşılıklı olarak gerilimi tırmandırdığından bahisle eylem yapmalarını yasakladı.
Aldığı kararı kamuoyu ile paylaşan Valilik; Kamu düzenin sağlanması, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğin sağlanması ve eylemcilerin Anayasal haklarının kullanımına devam edebilmeleri için mecburen bu kararı aldıklarının altını çizdi.
Düzce Valiliği Yasaklama kararının çerçevesini;
a) Eylemciler tarafından eylem yapılan 100-11 K.K.Nu.lu (Sakarya-Düzce-Bolu) yolunun 16+200 ve 17-300 km'leri arasında bulunan noktalarında devam eden eylemin sonlandırılması,
b) Benzer şekilde 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununa aykırı yerlerde eyleme müsaade edilmemesi,
c) 2911 Sayılı Toplantı Gösteri ve Yürüyüşleri Kanunu 6. maddesi kapsamında önceden
belirlenen ve ilan edilen toplantı ve gösteri için ayrılmış özel alanlarda Toplantı ve Gösteri Yapma Hakkının kullanılması,
d) İşveren ve işveren temsilcilerinin ise eylemcilerin Anayasal Haklarını Kullanacakları alanlarda gerginliğin arttırılmaması ve müessif olaylara sebebiyet verilmemesi maksadı ile bu
alanlara ses ve göz teması kurulabilecek mesafede yaklaşmaması şeklinde düzenledi.
Yasak çerçevesinde eylem yaptıkları çadır ve müştemilatlar kolluk kuvvetleri marifetiyle dün gece geç saatler de kaldırıldı.
Bu gün gittikleri eylem alanında göz altına alınan Aluform Pekintaş işçileri serbest bırakılmalarının ardından valiliğin aldığı bu kararın sosyal medyada ki paylaşımının altına
“Sayın valim, biz sizi ziyarete geldiğimizde ben ortadayım sizler için duacıyım demiştiniz, eylem çadırlarımızı gecenin 12 sinde hukuksuz şekilde kaldırmakla işçiyimi korudunuz?, PEKİNTAŞ PATRONUNUMU???” şeklinde sitemkar sözler ile yorum yaptılar.
Sonrasında da yine sosyal medya üzerinden avukatları aracılığı bir basın açıklaması yayınladılar.
İstanbul 1 nolu Barosu Avukatlarından Mürsel Ünder desteği ile hazırladıkları basın açıklamasında;
Bugün yaptığımız eylem sırasında patronun talimatıyla gözaltına alındık. Patronun işlediği suçlara karşı savcılığa yaptığımız onlarca şikayetle ilgili bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadı. Gözaltındayken Düzce Valiliğinin açıklama yaptığını öğrendik yapılan açıklama valilik makamına yakışmayan bizleri suçlu gibi gösteren bir açıklamadır.
Valiliğin açıklamasında sıraladığı maddelerin hiçbiri doğru değildir.
a) Valiliğin veya başka bir kurumun kanuna aykırı olmayan bir eylemi sonlandırma yetkisi yoktur.
Yaptığımız eylem bize yapılan haksızlığa karşıdır, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır.
b) 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda böyle bir düzenleme yoktur açıklama doğru değildir.
c) 2911 sayılı kanunun 6.maddesinde sadece "önceden belirlenen yer" şartı yoktur. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre mekan sınırı yoktur. Gösteriyi düzenleyenler eylemlerinin etkili olması için gösteri yerini belirleyebilir. Bize haksızlık yapan Aluform Pekintaş olduğu için eylemimizi o fabrikanın önünde yaptık, yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.
d) işveren ve işveren temsilcileri hakkında işlem yapılmalıdır.
- Sendikal faaliyetlerimizi engelledikleri için,
- Toplantı Gösteri yürüyüşünü engelleme suçunu işledikleri için
- ifade özgürlüğümüzü ve barışçıl toplanma hakkımızı engelledikleri için
dediler.