Ülkemizde Yeni Bir Zararlı Böcek Türü Tespit Edildi
Ülkemizde Yeni Bir Zararlı Böcek Türü Tespit Edildi
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri yürüttükleri araştırma projesinde, ülkemiz için Plumilus grandicollis adlı yeni bir böcek türü tespit etti.
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi ve Ormancılık Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ile Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün, 2018 yılından beri birlikte yürüttükleri araştırma projesinde, ülkemiz için Plumilus grandicollis adlı yeni bir böcek türü tespit etti.
Düzce Üniversitesi Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Akçay yaptığı açıklamada, “ Sakarya Hendek Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde kalan Süleymaniye Subasar (Longoz) Ormanlarında gerçekleştirdiğimiz ‘Sakarya-Süleymaniye Subasar Dişbudak (Fraxinus) Ormanlarına Arız Olan Böcek Türlerinin Belirlenmesi’ adlı projede hem ülkemiz için yeni bir böcek, hem de dünyada ilk defa dişbudak ağaçlarında zarar yapan yeni bir böcek türü tespit ettik. Bahse konu olan böcek türü daha önce; Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Almaya, Iran, Israil, Romanya, Rusya ve Türkmenistan’da tespit edilmiş; ancak ülkemizde şimdiye kadar tam lokalite ile tespit edilmemişti. Bu türü, proje çalışmasında Sakarya ili Hendek ilçesi, Paşa köyü, Süleymaniye Subasar Ormanlarında tespit ettik. Orman ağaçları genellikle dişbudak ağaçlarından oluşmakta ve 200-250 yıllık tarihi ağaçların yer aldığı bölgedir. Ayrıca böceğin daha önce depolanmış kayın ve incir ağaçlarında zarar yaptığına dair bilgiler mevcuttur. Biz ise dünya literatürüne ilk defa dişbudak ağacında da zarar yaptığını kazandırmış olduk.” ifadelerine yer verdi.
Proje çalışması yakın zamanda Orman Genel Müdürlüğü’nün dergisi olan Ormancılık Araştırma Dergisinde “Plumilus grandicollis (Ménétriés, 1832) (Coleoptera: Anobiidae: Ptilininae): a new pest of ash wood (Fraxinus angustifolia Vahl, 1804) (Lamiales: Oleaceae) and locality report in Türkiye” adlı makale olarak yayınlandı.
Bu proje çalışmasında Düzce Üniversitesi’nden; Dr. Öğr. Üyesi Beşir Yüksel, Doç. Dr. Mesut Yalçın ve Doç. Dr. Çağlar Akçay araştırmacı olarak yer alıyorlar.
İsteyenler makaleye, https://doi.org/10.17568/ogmoad.1298764 internet adresinden ulaşabilir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.