İŞKUR Uzmanları Etkili Öz Geçmiş Hazırlama Tekniklerini Anlattı
“Etkili Öz Geçmiş Hazırlama Teknikleri” adlı söyleşide, öğrencilere İŞKUR uzmanları tarafından dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı.
Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi ile İŞKUR’un iş birliğinde düzenlenen “Etkili Öz Geçmiş Hazırlama Teknikleri” adlı söyleşide, öğrencilere İŞKUR uzmanları tarafından dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı.
Etkili bir öz geçmiş hazırlamanın öneminin anlatıldığı söyleşide İŞKUR İş ve Meslek Danışmanları Gülhan Özgüngör ve Hayrullah Uzun, bilgi ve deneyimlerini paylaştı. İŞKUR’un yaptığı çalışmaları ve üye olma sürecini anlatarak sözlerine başlayan konuşmacılar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin hizmetindeki Kariyer Kapısı’nı da anlattı.
Öz geçmiş hazırlanırken doğru bilgilere yer verilmesinin altını çizen davetli konuşmacılar, öz geçmiş uzunluğunun 1 sayfa olmasını, en fazla ise 2 sayfayı geçmemesini söyledi. Öz geçmişi inceleyen kişilerin bir öz geçmişe ortalama 6 saniye ayırdığını hatırlatan İŞKUR uzmanları, işverenin istediği ve iş arayan kişiyi anlatan önemli noktaları öz geçmişine yazmasının önemine değindi.
Temiz, düzgün ve fazla renkli olmadan, soft renklerin olduğu bir öz geçmiş ile başvuru yapılmasının doğru olacağını vurgulayan uzman konuşmacılar, fotoğraf konusunda ise; eğer işverenin bir talebi yoksa fotoğraf konulmaması, isteniyor ise iş hayatına uygun resmiyeti yansıtan bir fotoğrafın tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Öz geçmişte yazı karakterinin aynı fontta olmasını, başlıkların ise kalın ve koyu olabileceğini söyleyen İŞKUR İş ve Meslek Danışmanları, öz geçmişte işverenin istediği anahtar kelimelere de yer verilmesi gerektiğinin bilgisini paylaştı.
Birçok kurumsal firmanın yazılım üzerinden Aday Takip Sistemi (ATS) ile öz geçmişleri eleme yöntemini kullandığını ifade eden davetli konuklar, iş başvurusu yapan adayların bu anahtar kelimeleri öz geçmişte yer alan kariyer hedefleri bölümünde kullanılabileceğini söyledi.
Firmanın hangi ilanına başvuru yapıldığını ve işverene sağladığı imkanlardan dolayı teşekkür metnini içeren niyet mektubunun yazılıp, öz geçmişin üzerine koyularak, insan kaynaklarına verilebileceği tavsiyesinde de bulunan konuşmacılar, katılımcıların merak ettikleri soruları da yanıtlayıp sunumlarını sonlandırdı.
Söyleşi sonunda yaptıkları başarılı sunum ve çalışmaları için konuşmacılara Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi’nden Öğr. Gör. Dr. Yasemin Olğaç Akar ve Öğr. Gör. Zeynep Kömür tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.