İTFAİYEDE İNTİHAR VAKALARINA YAKLAŞIM EĞİTİMİ
Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nden gelen uzmanlar ekipler madde bağımlıları ve intihar vakalarına yaklaşımı konusunda eğitim verdi.
Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantı ile Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nden (YEDAM) gelen uzmanlar ekiplerin madde bağımlıları ve intihar vakalarına yaklaşımları konusunda eğitim vererek şahıslara yaklaşım şekilleri konusunda bilgiler aktardı.
Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, kurumlar arası iş birliği halinde eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle intihar vakalarında gelen ihbarlara müdahale eden ekiplerin madde bağımlılığı ve şahıslara yaklaşım türleri konusunda büyük önem taşıyan teşkilatın gelişmesi ve olaylara müdahale gücünün artırılması konusunda çalışmalar yapılırken Yeşilay Danışma Merkezi (YEDAM) ile ortak bir seminer düzenlendi. 3 gün süren eğitimlerde bağımlılık, döngü, kişilerin içinde bulunduğu psikolojik durum, intiharı düşündüren durumlar ve intihar etmek isteyen kişilere müdahale şekilleri ile bağımlılıktan kurtulma ve korunmanın yollarını içeren ayrıntılı bilgiler aktarıldı.
“İNTİHAR VAKALARINA MÜDAHALE KONUSU İŞLENDİ”
Eğitimlerin detayları hakkında bilgiler veren İtfaiye Amiri Mehmet Caner Polat seminerin üç gün
süreceğini aktararak “İtfaiye ekiplerimiz her yerde olduğu gibi intihar teşebbüsü vakalarında görev alır. Birincisi bu eğitimin amacı, intihara teşebbüs eden şahıslar madde bağımlısı ise ona daha etkin şekilde nasıl yaklaşabiliriz. Onları daha etkili şekilde içinde bulundukları durumdan nasıl kurtarabiliriz. İkincisi de hepimizin yakınları ailesi var. Madde bağımlısı olanları nasıl anlarız. Çocuklarımızı bu tehlikeden nasıl koruyabiliriz. Ana konumuz bu. Personelimiz nöbet sistemi ile çalıştığı için herkesin faydalanması adına 3 gün sürecek bir eğitim olacak. Emeği geçenlere ve itfaiye personelimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
UZMANLAR BAĞIMLILIĞIN DETAYLARINI ANLATTI
İtfaiye hizmet binasında düzenlenen seminerde YEDAM’dan gelen uzmanlar teşkilat üyelerine
bağımlılığın ne olduğunu, nasıl geliştiğini ve döngünün nasıl başladığını anlatarak “Bağımlılık bir
hastalıktır, bir beyin hastalığıdır. Çünkü bağımlılık doğrudan beyin fonksiyonlarını etkileyen ve bozan bir durumdur. Kişi duygularını yönetemez. Bu bakımdan bağımlı bireylere yaklaşım içinde bulunduğu psikolojik durum ile yakından ilgilidir. Onlar yoğun olarak yalnızlık, anlaşılamama duyguları içindedir ve buna göre bir müdahale şekli gereklidir” ifadelerini kullandı.