“Türk Kızılay’da Gönüllü Olmak” Seminer Gerçekleştirildi
“ İyilikte Birlik, Gelecekte Miras: Türk Kızılay’da Gönüllü Olmak” başlıklı etkinlik İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölümü ile Düzce Kızılay Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen “ İyilikte Birlik, Gelecekte Miras: Türk Kızılay’da Gönüllü Olmak” başlıklı etkinlik İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Program, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozdemir, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cahit Aydemir, Türk Kızılay Gönüllü Yönetimi Direktörü Gökhan Şimşek, üniversite öğretim elemanları ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk; “Türk Kızılay’ı bizim için çok önemli bir kara gün dostudur. Türk Kızılay’ın da gönüllü olmak konusu bizim için çok değerlidir” dedi. Türk Kızılay’ının köklerinin çok geçmişe dayandığına değinen Öztürk; “Gönüllü olmak insani bir vazifedir. Hepinizi Türk Kızılay’ına gönüllü olmaya davet ediyorum” ifadesinde bulundu.
Program Türk Kızılay Gönüllü Yönetimi Direktörü Gökhan Şimşek’in sunumuyla devam etti. Şimşek, gönüllülüğün çok niş ve çalışmak istenilebilecek bir alan olduğunu belirterek “Türkiye’de gönüllülük, Türk Kızılay’ının Türkiye’de gönüllüğe etkisi ve liderliği, Dünyada gönüllülük, Türk Kızılay’ının temel ilkeleri, gönüllü faaliyet alanları, gönüllü yönetim sistemi” gibi konularda bilgi verdi.
Gökhan Şimşek; Türk Kızılay’ının hepimizin emekleriyle ortaya çıkan ve göğsümüzü gere gere anlatabileceğimiz bir marka olduğunu ifade ederek, Dünyadaki tüm Kızılay ve Kızılhaç kuruluşlarının üst çatısı olan 16.9 milyon gönüllü kuruluşa sahip IFRRC’de Türk Kızılay’ının model, sistem ve gönüllülük sayıları açısından Dünya’ya örnek gösterilen bir kuruluş örneği olduğunu dile getirdi. Türk Kızılay’ının “İnsanlık, Ayrım Gözetmemek, Tarafsızlık, Bağımsızlık, Gönüllü Hizmet, Birlik ve Evrensellik” olmak üzere yedi temel ilke çerçevesinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek “Kan Verme, Afet Müdahale, Sosyal Yardım, Göç ve Mülteci Merkezleri, Sağlık, Gönüllülük ve Uluslararası Yardımlar” gibi hizmetler sunduğunu anlattı.
Gönüllülükte hiçbir karşılık beklememek gerektiğini vurgulayan Şimşek, Türk Kızılay gönüllüsünü “Hiçbir maddi çıkar beklemeden, hür iradesi ile vaktini, bilgisini, yeteneklerini ve imkanlarını toplum yararına kullanmak için gönüllü olarak destek veren kişidir.” olarak tanımladı. Yüz yüze ve çevrimiçi olmak üzere iki temel gönüllülük türleri olduğunu söyleyerek sosyal, özgeci ve benci gönüllü olma motivasyonlarından bahsetti. Program, proje ve faaliyet örneklerine yer veren Şimşek; Dijital Gönüllü Yönetim Sistemi: Gönüllü Ol ve Temel Afet Gönüllüsü/Lideri yetiştirme projelerini anlattı. Gönüllü Yönetim Sisteminin görev mantığı içerisinde işlediğini belirterek bu görev mantığının dünyanın hiçbir yerinde olmadığını ve “gonulluol.org” sisteminin dünyanın birçok yerinden alt yapısının istendiği gurur duyulacak önemli bir sistem olduğunu vurguladı.
Program Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk’ün Türk Kızılay Gönüllü Yönetimi Direktörü Gökhan Şimşek’e ve İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozdemir, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cahit Aydemir ‘in 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde Hatay Samandağ ilçesi Yeniköy Mahallesinde hasar alan Anaokulu ve İlkokulu’nun yenileme çalışmalarında yardımcı olmak üzere Dümerang Topluluğu tarafından organize edilen sosyal sorumluluk projesine katılım sağlayan öğrencilerden Melisa Gür ve Dilara Sönmez’e teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.