Düzce her yönden özel ve güzel bir il.
Bünyesinde bir çok özellik taşıyan bu güzide ilde, güzel sanat eserleri ortaya koyan, saygıdeğer sanatçılar da az değil.
Fırsat buldukça bu güzel insanlardan ve özel eserlerinden bahsedeceğim.
Bu haftaki konumuz “Geleneksel Ebru Sanatı”, sanatçımız ise Dr. Yusuf Parlak.
Türkiye Cumhuriyeti adına görevli olarak gittiği Kazakistan’da hain bir suikasta kurban giden Prof. Dr. Tahsin Parlak’ın oğlu olan Dr. Yusuf Parlak, 10 yıldır Düzce'de yaşıyor.
Yüzlerce insanı yetiştirmenin yanında, yazdığı 25 kadar kitapla da toplumu aydınlatmaya devam eden rahmetli babasının izinden gidiyor.
Aldığı bayrağı, geleceğe taşımaya çalışıyor.
Yurtdışında, Brezilya, Kolombiya Arjantin, Avusturya, Güney Kore’de, yurtiçinde ise, Bursa, Erzincan, Kars ve Düzce'de açtığı kişisel sergiler ile büyük beğeni toplayan Dr. Yusuf Parlak, Düzce Üniversitesi Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu'nda El Sanatları Bölüm Başkanı olarak görev yapıyor.
Doktorasını “Osmanlı Dönemi Kuyumculuk Eserleri” konusunda yapan Parlak, aynı zamanda, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan Hocası Sayın Alparslan Babaoğlu’ndan geleneksel ebru sanatı dalında icazet aldı.
Kültür Bakanlığı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcı Listesi’nde yer alan Sayın Parlak, 30’un üzerinde karma sergiye katıldı.
Geçtiğimiz günlerde Brezilya'da yaptığı sergi ve sunumlarda ülkemizi temsil eden Sayın Parlak, Düzce'mize değer katan sanatçılardan.
Sadece bize has olan ebru sanatını uluslararası alanda sergileyerek, İslam dünyasının sanatla ilişkisini gündeme taşıyor.
Özellikle yurtdışında, kendisinden "Sihirbaz Türk" diye bahsedilmesi ilgisini çekmiş.
Sorguladığında ise, bunun Ebru sanatının manevî özelliğini anlayamadıklarından kaynaklandığını tespit etmiş.
Çünkü Ebru sanatçısı eserine, ruh güzelliğini, estetik bakış açısını koyarken, geçmiş ile de bağ kurmaya çalışıyor.
Ortaya çıkan eser, somut bir tablodan ibaret olmuyor.
Sayın Dr. Parlak, suyun üzerinde uyguladığı, her biri özgün estetik sanat eseri olan ebru sanatı ile görselliğin cazibesi karşısında hayran kalan izleyicilerin büyük beğenisini kazanıyor.
Ebru eserlerinde kullanılan orijinal malzemeler, onun yüzyıllarca bozulmasını engellediği gibi, gerektiği takdirde restore de edilebilmesini sağlıyor.
Ebru sanatında aynı eserden bir ikincisini yapmak asla mümkün değildir.
Bizim bahsettiğimiz, piyasadan satın alınan malzemeler ile yapılan değil, suyu geven bitkisinden elde edilen kitre ile yapılan, topraktan elde edilen boyaların kitre üzerinde açılması için hayvan ödü kullanılan ve gül dalına at kılı sarılması ile elde edilen doğal fırçalar ile yapılan ebru sanatı eserleridir.
Ebru sanatına gönülden ilgi duyan meraklıları bekleyen Dr. Yusuf Parlak, Düzce'de sanat külliyesi yapılmasını bekliyor
Kendisinin de icazet verecek öğrenciler yetiştirmesi dileğimizle, başarılı çalışmalarının, ilimize, ülkemize, İslam dünyasına hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.
Sağlıcakla kalın...