Ebru ve Kaligrafi Sanatında Yenilikçi Adımlar
Ebru ve Kaligrafi Sanatında Yenilikçi Adımlar
Öğr. Gör. Ebubekir Altıok ve Öğr. Gör. Sedat Kaya’nın, Türk Patent Enstitüsü yaptıkları “Faydalı Model Başvuruları” ile tescil belgelerini almaya hak kazandı.
Düzce Üniversitesi İhtisaslaşma Koordinatörlüğünden Öğr. Gör. Ebubekir Altıok ve Öğr. Gör. Sedat Kaya’nın, Türk Patent Enstitüsü yaptıkları “Faydalı Model Başvuruları” başarıyla sonuçlanmasının ardından tasarım tescil belgelerini almaya hak kazandı.
Daha önce yapılmamış bir kalem ve fırça tasarımıyla gerçekleştirdikleri, üç adet faydalı model başvurusu sonucunda, belgelerini alarak bu alanda önemli bir başarıya daha imza atan Öğretim Görevlileri, ebru sanatının köklü geleneklerini korurken modern yöntemlerle inovasyon yapmanın gururunu yaşadı.
Ebru Sanatında Yenilik: Fırça Yapımında Patentli Faydalı Model
Ebru sanatına gönül veren sanatçılar ve meraklılar için hem kolaylık sağlayacak hem de sanatın geleceğine katkı sunacak tasarımların buluşçuları Öğr. Gör. Hattat Ebubekir Altıok ve Öğr. Gör. Sedat Kaya, “ Geleneksel Türk sanatı olan ebrunun icrasında kullanılan fırçaların yapımı için geliştirilen yenilikçi bir tasarım, faydalı model olarak tescillendi. Bu buluş, fırçanın daha dayanıklı, esnek ve hassas bir yapıya kavuşmasını sağlayan yenilikçi tasarım; ebru sanatı icrasında kaliteyi bir üst seviyeye taşıyor. Özellikle fırça kıllarının tutuculuğu ve boya taşıma kapasitesi üzerinde yapılan yenilikler, sanatçıların işlerini daha kolay ve etkili bir şekilde yapabilmelerine olanak tanıyor.” şeklinde açıklamada bulundu.
Hem geleneksel sanatlarımızın modern tekniklerle buluşmasına öncülük eden hem de bu alanda daha fazla inovasyon için ilham kaynağı olan tasarım başarıları, kültürel mirasımızı gelecek nesillere taşımak adına önemli bir adım oldu.
Kaligrafi Sanatında Yenilik: Ergonomik Kalem Tasarımına Tescil
Dünya çapında büyük ilgiyle takip edilen kaligrafi alanında, ergonomik özelliklere sahip yenilikçi bir kalem tasarımı ortaya koyan ve faydalı model olarak tescillenen tasarımın sahipleri olan Öğretim Görevlilerimiz; tasarımların, hem sanatçılar hem de yazı sanatına ilgi duyan amatörler için büyük bir kolaylık sağlayacağını vurguladı.
Kullanım konforu ve yazım kalitesini artırmayı hedefleyen buluşlar ile uzun süreli yazımlarda el ve bilek sağlığını korumayı da dikkate aldıklarını ifade eden sanatçılar; kalemlerin farklı yazı stillerine de kolayca uyum sağlayabildiğini belirtti.
Bu tasarım başarılarının yalnızca bir başlangıç olduğunu ve ilerleyen süreçte ebru sanatı ve kaligrafi sanatını destekleyen yeni ürünlerle inovasyonlarını sürdüreceklerini belirten Düzce Üniversitesi Öğr. Gör. Sedat Kaya ve Öğr. Gör. Ebubekir Altıok, iki fırça bir kaligrafi kalemi faydalı model tasarım tescilini sanat dünyasına kazandırmanın Türkiye’nin kültürel mirasına katkı sunduğunu ifade etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.