ÖZCAN; KARTALKAYA FACİASINI MECLİSE TAŞIDI
ÖZCAN; KARTALKAYA FACİASINI MECLİSE TAŞIDI
CHP DÜZCE MİLLETVEKİLİ TALİH ÖZCAN KARTALKAYA FACİASINA İLİŞKİN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANINA FLAŞ ÖNERGE YÖNELTTİ
Gece saatlerinde Bolu Kartalkaya Milli Parkında meydana gelen otel yangını için vakit kaybetmeden bölgeye intikal eden CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan olayı meclise taşıdı.
CHP Düzce Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Talih Özcan, tüm Türkiye’yi yasa boğan, onlarca insanın hayatını kaybettiği Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen otel yangınında yaşanan can kayıpları sonrası, ihmaller olup olmadığını hiç vakit kaybetmeden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.
BAKANLIĞIN İHMALİ VAR MI?
Özcan, “Çok büyük bir acı yaşıyoruz. Şu ana kadar resmi rakamlara göre 66 insanımızı kaybettik. Onlarca yaralımız var. Hayatını kaybedenler arasında bu ülkenin geleceği olan küçük çocuklarımız var. Türkiye adeta bir ihmaller ülkesine döndü. İnsanımızın canı bu kadar ucuz olmamalı. Geçmişten dersler çıkarıp tüm gerekli tedbirleri almamız gerekiyordu” dedi. Bahsi geçen otelde yangın merdiveninin olmadığı, yangın önlemlerinin alınmadığı, gerekli denetimlerin yapılmadığına dair pek çok tartışma olduğunu söyleyen Özcan, otel, uçak, fabrika, osb gibi büyük ölçekli işyerlerinde, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almak, halk ve çevre sağlığı açısından hayati önem taşıyor, ifadelerini kullandı. Özcan şöyle devam etti: “En ufak bir ihmal çok büyük facialara yol açabiliyor. Bu anlamda, Bakanlığın sorumluluk alanında olan bu otelde, tartışmalara açıklık getirmek amacıyla kamuoyuna net, somut ve şeffaf bilgi verilmelidir. Bakanlığın ihmali nedir? Kamuoyu bunu merak ediyor.”
OTELE EN SON DENETİM NE ZAMAN YAPILDI?
Özcan, geçmişte yaşanan ihmallerden kaynaklı kazaları ve felaketleri hatırlatarak, Türkiye’de denetim mekanizmasının artık kusursuz hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özcan şöyle devam etti: “Adana Aladağ’daki yurt yangını, Çorlu tren kazası, depremler, Hendek’teki fabrikada yaşanan patlama ve bugün ise Kartalkaya’da yaşanan yangın faciası… İş ve işçi sağlığı, binaların güvenlik önlemleri alındığında, yangın, sel, deprem gibi felaketlerin hepsi önlenebilir veya en az kayıpla atlatılabilir durumlara dönüşüyor. ABD Los Angeles’da 12 gündür yangın var. Bir şehir yanıyor ve 25 kişi hayatını kaybetti. Biz bir otel yangınında şu ana kadar 66 insanımızı kaybettik. İhmal olduğunda ve gerekli tedbirler alınmadığında, bu gibi durumlar bir felakete dönüşebiliyor. İşte bu tür facialar, ne yazık ki sosyal sınıf ayırt etmiyor. Lüks diye pazarlanan da, uygun fiyatlı diye pazarlanan da, yeterli denetim mekanizması çalışmadığı sürece insan ayırt etmiyor. Bakanlığa soruyorum; Kartalkaya’da yanan otele en son denetim, ne zaman ve kim tarafından yapılmıştır? Umarım tüm ihmaller ve bu ihmallerin sorumluları yapılan soruşturma sonunda açığa çıkar ve sorumlular cezasını çeker. Doğru teşhis koyulmazsa doğru tedavi uygulanamaz. Bu açıdan Bakanlığın en kısa sürede net ve şeffaf bir şekilde kamuoyunu aydınlatmasını bekliyorum.
Özcan’ın cevap istediği sorular şu şekilde:
- Bahsi geçen otel 1998’de yapıldığı için 2009 Yangın yönetmeliğine uygun olmadığı belirtilmiştir. Ancak, yangın yönetmeliğine uygun olmayan otellerde ara denetimlerin sıklıkla yapılması ve eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir. Bahsi geçen otelde en son ne zaman denetim yapılmıştır? Son denetimde hangi bulgular tespit edilmiştir? Bu denetimdeki eksiklikler tamamlanmış mıdır?
- Bahsi geçen otelde, duman dedektörü, yangın alarmı, yangın dolabı, tüm mekanlarda yağmurlama (sprinkler), yangın holü, harici yangın merdiveni var mıdır? Var ise bu imkanlar neden kullanılamamıştır?
- Söz konusu otelde elektrik kaybında enerji sağlayacak jeneratör var mıdır?
- Kartalkaya’da yanan Grand Kartal Otel’de yangın alarmları neden çalışmamıştır?
- Kartalkaya’da yanan Grand Kartal Otel’de Sprinkler (yağmurlama) sistemi neden çalışmamıştır? Yağmurlama sistemine su sağlayacak su depoları veya diğer su kaynakları var mıdır? Bu kaynaklar yeterli midir?
- Söz konusu otelde son denetim bulgularına göre kaç adet yangın tüpü bulunmaktar? Otel kapasitesine göre yangın tüpü sayısı yeterli midir?
- Bahsi geçen otel’in yangın, sel, fırtına gibi doğal afetlere karşı uygunluk belgeleri bulunmakta mıdır? Var ise bu belgeler ne son hangi tarihte verilmiştir?
- “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” gereği, bahsi geçen otelde en son denetim hangi tarihte, kim tarafından yapılmıştır?
- Kartalkaya mevkiinde yangınlara müdahale edecek itfaiye birimi var mıdır? Yok ise turizm bölgesi olan, senenin belli dönemlerinde milyonlarca kişiyi ağırlayan bir bölgede, bakanlığınız neden bu önlemleri almamıştır?
- Türkiye’de yangın yönetmeliği öncesinde faaliyete başlayan turizm işletmelerine ara denetimler yapılmakta mıdır? Tespit edilen bulguların ve eksikliklerin tamamlanmadığı işletmelere hangi cezai yaptırımlar uygulanmaktadır?
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.