Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Türkiye’nin Yaban Arıları Anlatıldı

Ekoloji 07.11.2023 - 10:08, Güncelleme: 17.12.2024 - 06:53
 

Türkiye’nin Yaban Arıları Anlatıldı

DÜ Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Yaban Arıları” adlı seminer, Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından “Seminer Serileri II” kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin Yaban Arıları” adlı seminer, Fen Edebiyat Fakültesi Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.   Programa; Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Ekinci, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Sezen Sivrikaya Özak ve Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Gülcü ile davetli misafirler ve Düzce Üniversitesi öğrencileri katılım sağladı.   Doç. Dr. Barış Gülcü konuşmasında; yaban arıları, arıların doğadaki önemi, tozlaşma sağladıkları bitkiler, arıların yaşam şekilleri, sık karşılaşılan arılar ve yaban arıları müzesi gibi konularda bilgiler paylaştı.   Bal ve yaban arıları dışında bazı arıya benzeyen sineklerin de halk tarafından arı sanıldığını belirten Doç. Dr. Gülcü, “Arılar yediğimiz bitkisel gıdaların %30’unun tozlaşmasından sorumludur. Bu tozlaşmanın %80’i ise bal arıları tarafından sağlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.   Ülkemizde iki bin, dünyada ise yirmi bin tür arının yaşadığına işaret eden Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, bal arılarının dışında özellikle seralarda tozlaşmayı sağlamak için Bombus arılarının ticari olarak kullanıldığını belirterek ABD’de ise Osmia cinsi arıların da tozlaşma için kullanıldığını sözlerine ekledi.   Ülkemizde yaban arıları ile ilgili çalışmaların çok az yapıldığını dile getiren Gülcü, Düzce ve Bolu’da doğal alanlarında, yeni türlerin keşfine yönelik yaban arısı örnekleri toplamaya devam ettiğini söyledi. Hedefinin, tüm Türkiye’den yaban arısı örnekleri toplayarak bir arı müzesi kurmak ve ülkemiz yaban arısı çeşitliliğini ortaya koymak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Barış Gülcü, katılımcıların sorularını yanıtlayarak sözlerini sonlandırdı.   Program, teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.                                                                                                                                                                
DÜ Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Yaban Arıları” adlı seminer, Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından “Seminer Serileri II” kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin Yaban Arıları” adlı seminer, Fen Edebiyat Fakültesi Kutadgu Bilig Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

Programa; Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Ekinci, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Sezen Sivrikaya Özak ve Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Gülcü ile davetli misafirler ve Düzce Üniversitesi öğrencileri katılım sağladı.

 

Doç. Dr. Barış Gülcü konuşmasında; yaban arıları, arıların doğadaki önemi, tozlaşma sağladıkları bitkiler, arıların yaşam şekilleri, sık karşılaşılan arılar ve yaban arıları müzesi gibi konularda bilgiler paylaştı.

 

Bal ve yaban arıları dışında bazı arıya benzeyen sineklerin de halk tarafından arı sanıldığını belirten Doç. Dr. Gülcü, “Arılar yediğimiz bitkisel gıdaların %30’unun tozlaşmasından sorumludur. Bu tozlaşmanın %80’i ise bal arıları tarafından sağlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

Ülkemizde iki bin, dünyada ise yirmi bin tür arının yaşadığına işaret eden Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, bal arılarının dışında özellikle seralarda tozlaşmayı sağlamak için Bombus arılarının ticari olarak kullanıldığını belirterek ABD’de ise Osmia cinsi arıların da tozlaşma için kullanıldığını sözlerine ekledi.

 

Ülkemizde yaban arıları ile ilgili çalışmaların çok az yapıldığını dile getiren Gülcü, Düzce ve Bolu’da doğal alanlarında, yeni türlerin keşfine yönelik yaban arısı örnekleri toplamaya devam ettiğini söyledi. Hedefinin, tüm Türkiye’den yaban arısı örnekleri toplayarak bir arı müzesi kurmak ve ülkemiz yaban arısı çeşitliliğini ortaya koymak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Barış Gülcü, katılımcıların sorularını yanıtlayarak sözlerini sonlandırdı.

 

Program, teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.                                                                                                                                                                

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve duzcemeydan.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.